8 sfaturi pentru a impulsiona inteligenta copilului
sursa: pixabay.com

Noi am crescut in vremuri cand parintii nostri nu aveau la indemana atatea mijloace de informare cu privire la cresterea copiilor. Am crescut timizi, uneori traumatizati de pedepse fizice sau de cearta. Nu stiu cati parinti intuiau cat de important era sa ne incurajeze, sa ne ajute sa ne vedem si sa ne dezvoltam armonios. Suntem o generatie care ne-am bucurat de copilarie in cele mai simple feluri, care am invatat mult singuri si ne-am lasat educati la scoala. Copiii nostri au nevoie de mai mult. Sunt expusi multor stimuli pe care noi nu i-am avut, sunt mai rapizi in gandire si in dezvoltare decat am fost noi. Din fericire, noi avem la indemana multe surse de informare, avem carti, emisiuni la radio si TV, dar mai util si mai utilizat decat orice este internetul. Aici gasim studii si cercetari care ne pot ajuta sa fim mai buni, sa ne crestem copiii frumos si sa-i pregatim cat mai bine pentru lumea si viata care-i asteapta.

Mai jos sunt 8 sfaturi pentru a impulsiona inteligenta copilului, adresate parintilor care vor sa-si sprijine copiii din punctul de vedere al dezvoltarii intelectuale. Eu am cel mai vorbaret copil din cresa. Nu este cea mai mare ca varsta, dar este foarte comunicativa si curioasa. Nu spun ca simpla punere in aplicare a acestor sfaturi va garanteaza un copilas interesat, curios si comunicativ, dar sigur ajuta mult. Baza cred ca este copilul insusi, adica incepi sa construiesti pornind de la minunea ta, de la copilul tau, care este diferit de al altora, dar cu nimic mai prejos decat altii.

1. Intretineti o relatie apropiata intre voi si copilul vostru. Copiii stresati sau speriati nu reusesc sa invete usor si nu isi manifesta curiozitatea, care este esentiala pentru dezvoltarea lor. Mai ales la varste mici, increderea, iubirea si apropierea fata de parinti il ajuta pe copil sa exploreze lumea din jur si sa se dezvolte intelectual.

2. Arata-i cat de frumos si important este sa citeasca. Ti se intampla sa „nu-ti gasesti cuvintele”? Asta este un semn ca n-ai mai citit de multisor… Cititul ajuta la dezvoltarea exprimarii verbale si imbogateste cunostintele copilului, ducand la asocieri si analogii. Plus ca e cel mai frumos mod de a-ti adormi copilasul!

3. Prezinta-i intr-un mod pozitiv greselile si esecurile. „Din greseli se invata” nu este doar o consolare sau un cliseu, ci este fapt confirmat de studii aratand ca un copil va memora mai usor si mai bine informatia corecta daca a facut o greseala in incercarea de a gasi aceasta informatie. Astfel, un mediu in care greselile sunt sanctionate cu strictete tot timpul nu este cel mai bun pentru invatare.

4. Spune-i de multe ori ca atentia si capacitatea de invatare se imbunatatesc prin exercitiu. Explica-i copilului faptul ca abilitatile de rezolvare a problemelor, de intelegere sau de memorare sunt influentate de exercitiu. Daca exersam mai mult si in diferite moduri, vom invata mai usor.

5. Lauda-i eforturile, nu calitatile innascute pentru care nu depune niciun efort. Incurajand efortul copilului, il vei ajuta sa se orienteze catre formarea convingerii ca abilitatile noastre intelectuale pot fi imbunatatite si ii vei forma calitati precum perseverenta si optimismul.

6. Expune copilul experientelor variate. Cu cat ne expunem unor situatii diferite de viata, cu atat acumulam mai multe cunostinte, ne construim gandirea si in acest fel, inteligenta noastra va urma un trend crescator. Asadar, sustine si incurajeaza curiozitatea copilului tau, pornind de la interesele lui, dar si expunandu-l unor activitati la care nu s-ar fi gandit singur.

7. Explica-i ca provocarile sunt distractive. Din teama de a gresi, copiii pot vedea situatiile noi ca fiind stresante si le pot aborda fara bucurie. Tu ii poti incuraja entuziasmul pentru provocari asociindu-le cu bucuria. Spre exemplu, arata-i ca un joc mai dificil este mai distractiv iar satisfactia de a juca este mai mare decat la un joc simplu care nu prezinta provocari. Astfel micutul va intelege ca provocarile nu trebuie sa fie doar infricosatoare.

8. Pedepsele fizice pot (si vor) traumatiza. Este adevarat ca noi am crescut „bine si sanatosi” cu frica si constienti ca actiunile noastre de multe ori aveau repercusiuni fizice. In secolul 21, s-a constatat ca micutii supusi pedepselor fizice au rezultate mai slabe la scoala si intampina greutati atunci cand trebuie sa-si controleze reactiile. Efectul a fost observat si cand a fost folosita „doar” palmuirea si este direct proportional cu intensitatea si frecventa pedepselor fizice.

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/08/familie-800x600.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/08/familie-150x150.jpgA.K.Copilulcopil,dezvoltare,inteligenta,sfaturiNoi am crescut in vremuri cand parintii nostri nu aveau la indemana atatea mijloace de informare cu privire la cresterea copiilor. Am crescut timizi, uneori traumatizati de pedepse fizice sau de cearta. Nu stiu cati parinti intuiau cat de important era sa ne incurajeze, sa ne ajute sa ne...Blog de mamica