carob v cacao

Despre cacao in dieta celui mic nici nu poate fi vorba daca intrebi orice mamica de bebelus sau copilas mic. Cacaua provoaca insomnie, este agitanta si iritanta pentru stomac. Astea sunt doar cateva dintre motivele pe care ti le va da o mama care nu vrea sa-si expuna copilul consumului de cacao.

Din fericire exista carobul, ca alternativa la cacao! Carobul sau pudra de roscove, pe romaneste. In ultimii ani au tot aparut retete in care cacaua este inlocuita cu pudra de roscove (vedeti o reteta aici). Acum cativa ani eu descopeream o delicioasa crema de „ciocolata” cu avocado si carob (zic chiar si eu pentru ca nu ma indeletniceam cu bucataritul. Nu ca acum as fi vreo experta, dar macar acum gatesc cate ceva zilnic pentru pitica mea).

Am gasit cateva informatii pe care eu le consider interesante cu privire la carob versus cacao:

Roscova (Ceratonia siliqua) este cunoscuta si apreciata inca dinaintea erei noastre, fiind un aliment complet si foarte economic (datorita pretului sau scazut). Cacaua (Theobroma cacao) este si ea documentata din vechime, aztecii chiar au folosit boabele de cacao drept moneda. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datata 1.100 i.e.n.

E 410 sau ”guma de caruba” este pudra de roscove, un agent de ingrosare gasit in inghetate si produse de patiserie, 100% natural, sanatos si netoxic. Cacaua reprezinta una dintre putinele surse cunoscute de lecitina (0,3%) alaturi de soia si galbenusul de ou.

Carobul este un aliment alcalin, care nu stimuleaza aciditatea gastrica. Cacaua, prin continutul de cafeina si histamina, stimuleaza aciditatea gastrica.

Carobul dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, avand un gust discret dulceag si placut. Nu contine gluten si nici lactoza! Cacaua are un gust amar intens asa ca pentru a fi consumata are nevoie de adaos de zahar/indulcitori si derivate lactate.

Carobul nu contine acid oxalic, ci doar cantitati mici de acizi grasi omega 3 si omega 9. In cacao exista acid oxalic, dar si malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic si valerianic, motiv pentru care i se introduc cantitati importante de corectori de aciditate. Importanta acidului oxalic este data de faptul ca pana si foarte mici cantitati din acest acid pot distruge caseina (substanta proteica) din produsele lactate.

Carobul nu are efect excitant si nici iritant. Creste toleranta gastrica si pentru alte alimente, ajuta digestia, se opune balonarilor si diareii. Cacaua prezinta un important efect excitant si iritant mai ales prin cafeina continuta, dar si prin teobromina si teofilina.

Peste 98% din productia de cacao este transformata in ciocolata. Asta este una dintre slabiciunile mele si motivul pentru care inca nu iau in calcul sa renunt definitiv la cacao. Cred ca nu este inca momentul. Am totusi perioade cand reusesc sa nu mananc deloc ciocolata, nici macar amaruie. Dar perioadele astea sunt relativ scurte si alterneaza cu perioade indelungate cand ma rasfat cu prea multa ciocolata… Deci bilantul nu este tocmai in favoarea carobului sau, mai bine zis, nu este in favoarea alegerii sanatoase.

Pana la urma, a sti care este alegerea buna nu e deloc dificil in zilele noastre, cu accesul aproape nelimitat la informatie pe care ni-l ofera internetul. Totusi, ca intotdeauna, problematica este alegerea intre ceea ce stim ca este sanatos si ceea ce de ani de zile consideram a fi gustos. Putini dintre noi constientizeaza impactul acestor decizii pe care deseori le consideram lipsite de importanta si chiar mai putini sunt cei care aplica aceste decizii in viata si alimentatia lor. In cazul meu, cel putin, este adevarata zicala „teoria ca teoria, dar practica ne omoara”.

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/11/carob-v-cacao-800x269.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/11/carob-v-cacao-150x150.jpgA.K.Utilecacao,carob,pudra de roscoveDespre cacao in dieta celui mic nici nu poate fi vorba daca intrebi orice mamica de bebelus sau copilas mic. Cacaua provoaca insomnie, este agitanta si iritanta pentru stomac. Astea sunt doar cateva dintre motivele pe care ti le va da o mama care nu vrea sa-si expuna copilul consumului...Blog de mamica