…. dar! Dar merita mentionata ca fiind supa cu cel mai mare succes la public (public fomat dintr-o singura persoana: micuta Alexandra). Pe scurt, in perioade de suparare, de boala sau de rasfat, supa cu galuste este refugiul ei si salvarea mea, fiind printre putinele mancaruri primite cu bucurie indiferent de situatie. I-am dat Alexandrei supa cu galuste incepand cu varsta de un an. Eu prefer sa folosesc gris integral, se gaseste in supermarketuri si nu e scump.

Nu am o reteta de supa mostenita din mosi-stramosi, dar am reteta mea care a fost testata si imbunatatita de-a lungul celor aproape 2 ani de cand am ingrosat randurile mamicilor care gatesc pentru bebelusii lor. Ceea ce trebuie sa clarificam este ca la mine supa cu galuste nu se face dintr-o anumita carne. Uneori carnea chiar lipseste. Ce nu lipsesc sunt legumele si galustele!

Legumele pe care le folosesc la supa mea cu galuste sunt: o ceapa, vreo 2 morcovi medii, un ardei gras, o bucata de telina, un pastarnac. Inainte sa alegem legumele, decidem si daca punem sau nu carne in supa cu galuste. Carnea, in functie de alegere, poate sa fiarba muuuult sau putin. Eu sunt mare fan oala minune, de cand gatesc mai mult cocos sau gaina de tara am observat ca fara oala sub presiune as pierde cam mult timp la cratita asteptand sa fiarba carnea. Asa, pot sa pierd timpul la calculator! 🙂

Deci, daca vreau supa de carne cu galuste, asta e momentul cand pun carnea la fiert. Singurica, fara legume, in apa suficienta. Atentie: prima apa – in care fierbe carnea vreo 15 minute – se arunca mereu! Ea contine sange si alte impuritati care vor face supa tulbure. Plus ca se zvoneste ca acolo stau toate toxinele si rautatile din carne, inclusiv karma animalului sacrificat. Ptiu! Deci asa scap si de karma negativa! Piei, karmo!

Dupa exorcizarea karmei negative, continuu cu legumele pe care le tai cubulete ca sa poata fi mancate cu lingurita mica (sunt cazuri cand legumele sunt izgonite din supa cu galuste pentru ca „strica aspectul”. Ceea ce mi se pare o prostie. Mai ales daca este un copil cel care va manca aceasta supa, este ciudat sa-i luam legumele din farfurie cand el abia acum invata cam cum sta treaba cu alimentele sanatoase). Dupa ce le-am curatat si taiat, legumele se fierb singure in apa sau in zeama de la carne (impreuna cu aceasta, dupa ce consider carnea destul fiarta).

Legumele le las la fiert cam 5 minute dupa ce supa incepe sa colcoteasca, inainte sa pun galustele.

Apoi dau focul mic si adaug galustele: 2 oua si 5-6 linguri cu varf de gris, batute impreuna cu furculita intr-o farfurie adanca. In functie de lingura la care va raportati si de marimea oualor, se poate sa va iasa galuste mai pufoase sau mai indesate. Noi toti ai casei preferam galustele indesate, deci asa incerc eu sa-mi iasa. Nu reusesc mereu. Cand sunt amestecate uniform ouale si grisul cu consistenta ca o smantana groasa, formez galustele cu lingurita mea norocoasa umezita in supa (ca sa nu se lipeasca galustele de lingura).  Le las la fiert cam 5 minute.

Pentru decor (dar si gust) se pune patrunjel tocat in farfurie. De data asta n-am avut. Ghinion de nesansa!

Pe scurt:

  1. Carnea la fiert 15 minute dupa care schimbat apa si se lasa la fiert cat e nevoie
  2. Legumele se fierb 5 minute (in apa sau cu carnea dupa ce ea e gata)
  3. Galustele (2 oua si 5 linguri de gris) se fierb in supa alte 5 minute

Despre supa cu galuste nu sunt multe de zis... dar!

Asa arata castronelul Alexandrei pentru poza. In realitate, prefer sa-i dau direct galustele pe o farfurioara intinsa si supa in castronel. Asta pentru ca ea e „ocupata” cu galustele in vreme ce eu ii dau sa manance si supa. Daca n-as fi pe faza, presupun ca la 10-20 de galuste ar manca si o lingurita de supa! Sau o jumatate de lingurita! Daca si-ar aminti!

Spor la treaba si pofta buna!

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/08/Despre-supa-de-galuste.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/08/Despre-supa-de-galuste-150x150.jpgA.K.Gustari si Mancaricibebelus,galuste,reteta,supa,supa cu galuste.... dar! Dar merita mentionata ca fiind supa cu cel mai mare succes la public (public fomat dintr-o singura persoana: micuta Alexandra). Pe scurt, in perioade de suparare, de boala sau de rasfat, supa cu galuste este refugiul ei si salvarea mea, fiind printre putinele mancaruri primite cu bucurie...Blog de mamica