De cand am devenit mama si poate chiar dinainte, am incercat mereu ca in tot ce inseamna viata mea sa fiu cat mai eficienta posibil, sa am randamentul maxim cu efortul cel mai mic si in timpul cel mai scurt. Asa ca am ceva ani de experienta si studiu in domeniul productivitatii in general si putin peste un an jumatate pe frontul eficientei ca mama. Prin urmare am incercat sa deviez toata explorarea asta a mea spre partea de randament in rolul de mama. Am observat ca nimic nu ne saboteaza productivitatea mai mult ca obiceiurile proaste. Da, suna urat, dar este adevarat: toate avem obiceiuri proaste. Acestea sunt smechere, ascunse, se furiseaza tiptil fara ca noi sa ne dam seama cat de mult rau ne fac. iata care sunt pentru mine cele 6 obiceiuri proaste care ne scad eficienta.

Obiceiurile proaste ne saboteaza productivitatea, ne scad concentrarea si ne afecteaza in mod dezastruos performantele de supermame. Deci daca vrei sa fii fericita si echilibrata, renuntarea la aceste obiceiuri este cruciala. Unele din obiceiurile noastre, desi proaste, nu ne afecteaza la fel de puternic ca altele, deci am facut o lista cu principalele suspecte. In teorie, daca reusim sa ne scuturam de aceste obiceiuri, ajungem la un grad mai ridicat de multumire, auto-control si la cresterea productivitatii in viata noastra.

 

1. Timp pierdut pe internet.  Nu-mi place sa recunosc, dar uneori cand am cateva minute „libere” le pierd pe internet, fie pentru ca tocmai am primit un mail si ma face curioasa, fie pentru ca doar vreau sa vad ce s-a mai intamplat in lumea exterioara cuibului meu. Asta inseamna nu doar minimum 15 minute petrecute in fata unui ecran, dar ma si scoate din treburile mele zilnice. Intotdeauna o sa-ti fie mai greu sa te intorci la treaba dupa o pauza de internet. E mai greu sa te concentrezi la ce faceai inainte de aceasta pauza sau uneori chiar uiti ceva ce voiai sa faci doar pentru ca te-ai rupt de viata ta aceste cateva minute. Bineinteles ca nu vreau sa insinuez ca putem arunca telefoanele/tabletele/calculatoarele la gunoi, sa ne rupem de tot si de toate, sa ne axam numai pe familia noastra si pe rutina zilnica! Trebuie sa ne pastram mintea deschisa si asta inseamna informatie si cunoastere. Dar sfatul meu e sa fim foarte selective cu momentele cand alegem sa „stam pe net”, sa nu intrerupem un proces care era vadit eficient doar pentru ca a aparut o barfa noua pe social media. Putem sa facem un program si sa incercam sa-l respectam, astfel incat sesiunile de internet sa nu fie in calea productivitatii noastre.

2. Perfectionismul. Se spune ca majoritatea scriitorilor petrec nenumarate ore gandind un personaj sau subiectul cartii si scriu zeci de pagini pe care stiu ca nu le vor introduce in carte. Ei fac asta pentru ca stiu ca ideile au nevoie de timp pentru a se dezvolta. Noi tindem sa ne blocam atunci cand trebuie sa incepem si asta numai pentru ca stim ca planurile noastre nu sunt perfecte si ne temem ca vom face ceva gresit. Dar cum poti face ceva grozav daca nici macar nu incepi si nu dai sansa ideii sa evolueze? Deci poti sa fii perfectionista (ma bucur ca esti!), dar lasa-te si luata de val, fii creativa cu viata si vei fi surprinsa placut de rezultate. Pana la urma perfectiunea nu poate fi o stare obisnuita, ea este atinsa in anumite momente.

3. Raspunsul la mesaje exact atunci cand le primim. Persoanele productive nu se lasa intrerupte constant de mesajele primite. Ele isi fac un program de verificare a mesajelor si de raspuns. Bineinteles ca trebuie sa arunci un ochi cand telefonul vibreaza de 10 ori la rand! Te gandesti ca s-a intamplat ceva! Gresit! Atunci cand se intampla „ceva”, persoanele implicate te vor suna, nu vor sta sa silabiseasca la mesaje.

4. Multitasking. Desi mai nou este combatuta simpla lui existenta, trebuie sa recunosc ca multitaskingul este un ucigas al eficientei mamicilor. Studii la Universitatea Stanford confirma ca multitaskingul este mai putin productiv decat daca s-ar face fiecare activitate pe rand. Astfel, se pare ca atunci cand in mod obisnuit suntem bombardate cu mai multe sarcini diferite, nu putem sa ne concentram, uitam informatiile sau ne e greu sa trecem de la o activitate la alta. Ideal este sa facem fiecare lucru la timpul lui, asa cum zicea bunica. Sa nu ne pierdem in incercarea de a face mai multe lucruri odata, astfel riscand sa le facem pe toate prost. Si, in caz ca va intrebati, nu exista DARUL MULTITASKINGULUI. Nu sunt unele dintre noi mai inzestrate din acest punct de vedere, doar ni se pare ca suntem uneori. Atunci cand totul ne iese bine si ne felicitam in sinea noastra. Dar, conform studiului, se pare ca rezultatele ar fi fost chiar mai bune daca faceam fiecare sarcina la timpul ei in loc de a le face pe toate in acelasi timp.

5. Folosirea telefonului/tabletei/computerului in pat. Majoritatea mamicilor nici nu realizeaza cat de mult le afecteaza asta somnul si productivitatea (si va scriu asta din pat, la 1:30 AM!!!). Lumina albastra a ecranului joaca un rol foarte important in starea noastra sufleteasca, in nivelul de energie si calitatea somnului. Dimineata, lumina soarelui contine concentratii foarte mari din aceasta lumina. Cand ochii ne sunt expusi acestei lumini, rezultatul este ca se opreste productia de melatonina (hormonul somnului) si asta ne face mai alerte. Seara creierul nu se asteapta sa primeasca doze de lumina albastra. Asta fac ecranele telefoanelor, tabletelor si laptopurilor, doar ca spre deosebire de lumina soarelui, lumina asta straluceste puternic chiar in fata ochilor nostri. Ceea ce ne imputineaza sansele de a adormi repede atunci cand copilasul doarme linistit, dar ne afecteaza si calitatea somnului atunci cand intr-un final reusim sa punem geana pe geana. Cu sinceritate vreau sa va spun ca trebuie sa evitam aceste dispozitive noaptea. De asemenea, e foarte important sa nu lasati copilasul in fata telefonului sau tabletei seara! Am aflat de la un prieten care pur si simplu a uitat ca baietelul lui poate ajunge din pat sa ia tableta de pe birou. Rezultatul dupa 10-15 minute de stat cu ochisorii in ecranul luminos a fost ca bebe nu a adormit decat mult dupa miezul noptii si a avut un somn agitat si deseori intrerupt.

6. Cand mancam mult zahar. Glucoza functioneaza ca „acceleratia” energiei din creierul nostru. Ne trebuie glucoza atunci cand avem de rezolvat probleme foarte solicitante. Prea putina glucoza inseamna ca te simti obosita si nu te poti concentra. Prea multa glucoza iti da nervozitate si (la fel) incapacitate de a te concentra. Pentru rezultate bune, trebuie gasita exact doza ideala care se pare ca este de 25 de grame. Acum mai este o problema: gogosile, sucurile si alte forme de zahar rafinat duc la o explozie de energie care dureaza numai 20 de minute, in vreme ce fulgii de ovaz, orezul brun si alte mancaruri care contin carbohidrati complecsi (nu zahar rafinat) elibereaza lent energia, ceea ce inseamna ca te poti bucura de energie crescuta pentru mai mult timp.

Unele din aceste obiceiuri pot parea neimportante, dar toate se aduna si determina gradul nostru de productivitate zilnica. Putem face experimente si vedea daca atunci cand renuntam la unul sau mai multe din obiceiurile astea, devenim mai multumite de activitatile noastre zilnice. Oricum suntem super-mame, asta e clar! Si trebuie sa nu uitam ca poate cel mai prost obicei ar fi acela de a pierde din vedere ceea ce cu adevarat conteaza pentru noi.

sursa: pexels.com
https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/01/6-obiceiuri-proaste-care-ne-scad-eficienta.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/01/6-obiceiuri-proaste-care-ne-scad-eficienta-150x150.jpgA.K.Mamicaeficienta,obiceiuri proasteDe cand am devenit mama si poate chiar dinainte, am incercat mereu ca in tot ce inseamna viata mea sa fiu cat mai eficienta posibil, sa am randamentul maxim cu efortul cel mai mic si in timpul cel mai scurt. Asa ca am ceva ani de experienta si studiu...Blog de mamica