Ceea ce vreau sa clarific acum si aici este ca nu toate mamicile intra in depresie dupa nastere.

Si, chiar daca o au, depresia asta post-partum nu tine aproape un an.

depresia

La mine asa a fost. Adica mi-am dat seama dupa vreo 6 luni ca eram in depresie. Am crezut ca e OK sa fiu mai sensibila, sa am mereu lacrimi in ochi si sa cred ca nu prea fac eu bine nimic din ce fac, dar sunt la inceput si totul se va schimba pe masura ce prind experienta intr-ale mamicismului. Ei bine, nu! Nu eram in regula. Nu e ok sa te simti asa. Dar vestea buna este ca majoritatea proaspetelor mamici trec repede peste etapa asta (poate ar trebui sa fac un articol si despre ceea ce putem face daca vrem sa nu o adancim pe proaspata mamica in depresie).

Semnele depresiei sunt multe si cel mai bine este ca un medic specialist sa puna diagnosticul. Daca esti obiectiva, sigur stii ce ti se intampla. Adica nu stii de la inceput, dar vine un moment cand intelegi. Pur si simplu stii. La mine revelatia asta a venit in timpul unei ore de Zumba. Revenisem la sala cand Alexandra avea 4 luni. La inceput am zis ca e ok sa nu pot retine miscarile si sa nu ma coordonez cu restul participantilor la ora. Dupa 2 luni in care frecventam clasele cel putin o data pe saptamana, intr-o duminica dimineata am inteles ca este o problema ca eu sunt mereu in contratimp. Am inceput sa ma concentrez mai mult, sa-mi pun mintea „la contributie” si am reusit sa inteleg ca in perioada aia eram o varianta putin modificata a mea. O varianta mai neatenta, mai sensibila, mai absenta, mai incapabila sa rezolv sudoku! Da, asta a fost un alt semn al depresiei. Asa ca am inceput sa am mai multa grija de mine, sa simt ca si eu contez. Am inteles cat de important e ca eu sa fiu bine. Pentru mine in primul rand. Pentru fetita mea tot in primul rand. Pentru restul lumii in al saptelea rand.

O parte din semnele depresiei sunt: Letargia, Insomniile, Neatentia, Apatia, Tristetea, Iritabilitatea, Departarea de prieteni, Modificari ale poftei de mancare, Lipsa chefului de sex, Dureri, Indiferenta, Abuzul de medicamente sau droguri, Tendinte sinucigase.

Mergi la medic daca esti o proaspata mamica si simti ca nu esti tu insati 100%. Nu astepta. Nu te teme si nici sa nu-ti fie rusine! Depresia este o boala, nu un moft. Sigur nu o sa-ti recomande sa iei medicamente cu pumnul, dar la fel de sigur te va ajuta sa treci de perioada asta cu gratie si respect. Pentru ca asta este cea mai grea parte: sa-ti pastrezi respectul de sine cand vezi ca nu mai esti asa cum stii tu ca esti.

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2015/04/depresia.pnghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2015/04/depresia-150x150.pngA.K.MamicadepresiaCeea ce vreau sa clarific acum si aici este ca nu toate mamicile intra in depresie dupa nastere. Si, chiar daca o au, depresia asta post-partum nu tine aproape un an. La mine asa a fost. Adica mi-am dat seama dupa vreo 6 luni ca eram in depresie. Am crezut ca...Blog de mamica