Cand eram insarcinata, toata lumea ma sfatuia sa fiu zen, sa nu ma enervez, sa nu ma agit, sa nu pun nimic la suflet. Cu alte cuvinte, sa ignor tot ce nu este bebe sau eu. Nu stiu cum sunt alte viitoare mamici, dar eu uneori eram un ghem de nervi. Imi sarea tandara din orice, mai ales cand eram la volan si cand aveam de cumparat lucruri pentru bebe. Parca tot universul complota impotriva mea iar eu eram obligata sa ripostez, sa ma agit si sa ma consum nervos. Poate si agitatia asta a contribuit la faptul ca nu am luat decat vreo 11 kilograme in sarcina, dintre care cam 3 in ultima luna. Deci nu eram deloc zen.

Va imaginati ca atunci cand a trebuit sa fac cumparaturile pentru maternitate eram deja prin luna a 8-a de sarcina. Habar nu aveam ce trebuie si ce nu trebuie. Asa ca am inceput un dificil si indelungat proces de informare pe cai traditionale (mi-am intrebat mama, prietenele, matusile etc.) si pe cai moderne (bloguri, social media etc.). La momentul acela am constatat ca nu exista o lista cu lucruri necesare pentru o mamica incepatoare intr-ale mamicismului. Asadar, va ofer aici o lista pe care eu nu am avut-o. Este ceea ce am folosit eu, e inspirata din fapte reale, din nevoile mele si experienta mea. Nu am pretentia ca aici gasiti tot ce va trebuie, dar cam tot ce este aici va va trebui.

Ceea ce vreau sa clarific este ca eu am nascut prin cezariana, deci se poate ca la nasterea naturala sa fie necesare alte produse. Totusi, va amintesc sa intrebati la maternitatea unde doriti sa nasteti daca au propriile recomandari pentru ce va este necesar in zilele de spitalizare. Eu am nascut la Panait Sarbu (fosta maternitate Giulesti) si ei aveau propria lista pentru lauze care pana la urma nu era decat de ghidaj, sau mai bine zis era minumum necesar.

Personal, eu mi-am facut bagajul cu vreo 2 saptamani inainte si l-am revizuit de vreo 10 ori in acest timp. Control freak?! Noooo!

Sper ca in felul asta sa va iau un pic din stresul si grijile zilnice. Cu siguranta pe mine m-a ajutat sa fiu mai linistita, odata ce am reusit sa centralizez toata informatia adunata si am decis inclusiv ce trebuie pentru bebe, mobilier, carucior si toate cele… asta fiind o alta lista, pe care o gasiti aici.

Va invit sa va relaxati, ridicati-va picioarele pe un taburet, delectati-va cu o limonada si… lectura placuta!

Lista de cumparaturi pentru maternitate

Pentru mamica, la maternitate si acasa:

  • Camasi de noapte speciale pentru alaptat (eu am avut 2 si au fost suficiente. Totusi, eu am nascut prin cezariana, poate pentru cele care nasc natural sunt necesare mai multe, nu sunt sigura).
  • Chiloti de mamaie. Din aceia cu elastic slab si cu talia inalta. Eu, din exces de zel, mi-am luat lenjerie speciala post-partum din care nu am folosit decat o singura data. Asadar au fost absolut inutili.
  • Absorbante mari. La fel ca si cu lenjeria, am crezut ca imi trebuie absorbante speciale post-partum. Gresit! Total gresit! In maternitate, in prima zi, au grija asistentele sa schimbe mamicile si nu se accepta absorbantele aduse de acasa. Iar dupa prima zi, nu sunt necesare decat niste absorbante obisnuite mari.
  • Sapun, prosop, periuta si pasta de dinti, cana, farfurie, tacamuri, papuci.
  • Haine pentru externare – eu am folosit hainele de gravida cam o saptamana dupa nastere pentru ca erau comode si nu apasau pe operatie. Dupa aceea am incaput in hainele dinainte de sarcina, din fericire.
  • Pompa pentru san electrica sau manuala. Eu am avut electrica si desi nu am folosit-o decat de cateva ori, mi-a oferit liniste sufleteasca sa o am.
  • Protectii de silicon pentru mameloane. Fetita mea le-a detestat de la inceput, totusi nu sunt scumpe si merita sa le aveti la indemana in caz de ragade.
  • Crema pentru san. Tot in caz de ragade sau chiar durere. Spre exemplu lanolina face sa alunece cumva gurita bebelusului pe san astfel ameliorand durerea (sunt mai multe creme cu lanolina pe piata, cumparati-o pe aceea care va inspira, eu am folosit Lasinoh).
  • Dischete absorbante pentru sani. Eu nu am avut probleme de surplus de lapte pe tricou, dar in primele luni, cand Alexandra manca la un san, celalalt “lacrima” de invidie.
  • Ceai pentru lactatie – acesta a fost cel mai bun prieten al meu timp de un an. Am baut cam 1 l pe zi, zi de zi, vreme de un an. Puteti sa luati gata amestecat (de la Fares e bun si accesibil) sau luati separat Anason, Chimion si Fenicul pe care le amestecati dupa cum va place (eu puneam mai putin chimion si mai mult anason, mi se parea mai bun la gust in felul asta).
  • Sutiene pentru alaptat – eu am 2 bucati si mi-au fost suficiente, inca le mai folosesc mai ales cand trebuie sa hranesc puiul in deplasare.
  • Haine pentru bebe – stiu ca astea nu sunt pentru mamica, dar sunt pentru maternitate si trebuie sa le aveti in dotare la momentul externarii. In maternitatea unde am nascut eu, bebelusii sunt infasati, deci mi-au trebuit haine doar la externare. Si atunci am avut un body cu maneca lunga, pantalonasi cu talpa, caciulita si o paturica. Era sfarsitul lui mai si desi afara erau peste 25 de grade, a fost perfect ca am avut body cu maneca lunga.

Asta este lista mea de produse pentru maternitate. Va rog sa-mi scrieti daca aveti lucruri de adaugat sau daca sunteti de parere ca unele dintre produse sunt “in plus”.

 

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/10/gravida_laptop_waterBUN-800x681.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/10/gravida_laptop_waterBUN-150x150.jpgA.K.Mamicalista,maternitateCand eram insarcinata, toata lumea ma sfatuia sa fiu zen, sa nu ma enervez, sa nu ma agit, sa nu pun nimic la suflet. Cu alte cuvinte, sa ignor tot ce nu este bebe sau eu. Nu stiu cum sunt alte viitoare mamici, dar eu uneori eram un ghem...Blog de mamica