Cand a trebuit sa fac cumparaturile pentru bebelus eram prin luna a 8-a de sarcina. Am tot amanat mai mult din superstitiile celor din jur si din lipsa mea de chef de mers la cumparaturi. Plus ca, in cazul nostru, viitorul tatic s-a implicat foarte activ in tot ce inseamna pregatiri pentru bebe. Sa clarific: “a se implica activ” in cazul asta a fost perceput de gravida (adica subsemnata) drept “a fi contra oricarei propuneri si a nu veni cu nimic constructiv”. Deci dupa vreo 10 zile de nervi, certuri si chiar amenintari (din partea mea, bineinteles!), am incropit o lista cu necesarul pentru bebelus si am inceput achizitiile.

Aceasta este lista pe care o vedeti mai jos, modificata aproape in fiecare zi, mereu adaugate unele si sterse altele intr-un ritm haotic si uneori neasteptat (decizii luate sub oarece constrangeri de ordin spatial, financiar etc.).

Am finalizat cea mai recenta varianta acum vreo luna (deci la vreun an si doua luni dupa nastere) la rugamintea unei prietene viitoare mamica disperata ca “vine copilul si noi suntem complet nepregatiti!!!”.

Daca voi, dragele mele, simtiti asta, nu va stresati si mai mult. Luati lista mea, periati-o, modificati-o asa cum credeti de cuviinta, luati-l pe consort/prieten/iubit/viitor tatic de aripioara si… spor la cumparaturi!

Va avertizez ca lista e destul de lunga, nu va speriati si nu va panicati! Luati-o ca ghidaj, desi daca e sa fiu super-sincera… lista asta asa lunga cum o vedeti, e doar inceputul!

In caz ca vreti sa vedeti inca o lista (si nu ma adresez exclusiv masochistelor!) aici gasiti si necesarul pentru maternitate.

Necesarul pentru bebelus

Pentru bebelus, la plimbare si acasa

– Carut 3 in 1 sau 2 in 1, eu am 3 in 1 care contine landou si scoica pentru masina. Acestea doua se folosesc pana pe la 6 luni cand bebelusul creste si trebuie upgrade la ambele

– Landou sau portbebe cu manere pentru transport de la spital acasa – eu am dus-o pe Alex in brate pana la masina si de la masina in casa, dar landoul tot mi-a fost exterm de util, l-am folosit zi de zi vreme de 6 luni la toate plimbarile.

– Patut si saltea – eu le am de la IKEA, dar sunt multe variante foarte bune inclusiv aici

– Protectie saltea (un bumbac cu plastic pe o parte care se pune sub cearsaf, eu nu am si deocamdata nici nu i-am simtit lipsa)

– 2 seturi de pat – eu am preferat sa cumpar material si sa cos 2 cearsafuri de pat si 2 de pilota pe care le-am cusut eu foarte simplu si rapid (folosind masina de cusut a mamei mele unde mi-am stramtat blugii de cand am inteles ca imbracata in sacii de denim cumparati de tata nu eram deloc populara printre colegii si colegele de liceu)

– Protectii laterale in cazul patului de lemn (nu sunt necesare pentru patut pliabil care are lateralele fexibile si nu prezinta pericol cand se loveste bebelusul involuntar in somn sau voluntar de nervi)

– Patura nou-nascuti si pilota (eu folosesc paturi in parc sau ori de cate ori Ale adoarme in carucior sau in masina. Cand e frig si doarme in patut, inca de la prima ei iarna cand avea vreo 6 luni, are pilota de bebe luata de pe la Mobexpert, desi peste tot se gasesc pilote de calitate)

– Masa pentru infasat cu saltea pentru schimbat (eu le am tot de la IKEA, sunt multe modele dar eu il am pe cel mai simplu si bun)

– Dulap sau sifonier pentru depozitare obiecte – am incercat mult sa scap de cheltuiala asta. Am cautat solutii si pentru o vreme am crezut ca se poate fara. Dar nu, nu s-a putut fara dulapior. Cel putin in apartamentul nostru. Am luat un dulap alb, nu special pentru bebe, pe care planuiesc sa-l colorez impreuna cu Alexandra peste cativa ani.

– Cadita (eu am de la IKEA)

– Gel pentru dus si sampon fara lacrimi + crema masaj (eu folosesc Weleda care desi sunt mai scumpe decat altele de pe piata, sunt spornice si eu le consider mai sigure)

– Trusa unghii bebe (eu am folosit forfecuta mea de cuticule, nu am putut sa-i tai unghiile cu forfecuta aia boanta din set)

– Termometru copii cu varf flexibil sau termometru “non contact”. Noi avem unul cu varf flexibil (pt. popou) si unul cu infrarosu pe care il folosesc si pt apa din cada (desi poti face testul clasic sa incerci apa cu cotul si atunci termometrul asta nu mai e asa util din moment ce oricum este considerat imprecis si se recomanda folosirea celui clasic pentru a diagnostica febra corect).

– Scutece pentru inceput nr. 0 si 1 – sunt pentru nou-nascuti si se folosesc aproximativ 10 buc./zi in primele 2 luni (eu le-as recomanda pe acelea biodegradabile pentru ca este o reala problema cu tonele de scutece din comert care nu sunt biodegradabile si consider ca facem mult rau chiar copiilor nostri pe termen lung folosind scutece “traditionale”. Atentie, nu ma refer la cele de bumbac care se spala si se refolosesc! Genul asta de “traditional” este minunat si il recomand din tot sufletul. Acest tip de scutece chiar ajuta copilasul sa treaca mai repede la olita si sa lase scutecele.)

– Servetele umede pentru bebelusi – 2 pachete – sunt bune de avut dar eu cred ca indiferent de marca sunt toate la fel de nesanatoase – pana la urma cel mai bine e sa speli puiul de fiecare data. Totusi, sunt constienta ca putine mamici au timp si chef sa spele bebelusul de 5 ori pe zi la popou, asa ca pentru deplasari si alte situatii, este bine sa avem in casa servetele umede.

– Crema de galbenele, sau crema cu zinc pentru calmarea iritatiilor de la scutecel (eu in primele 3-4 luni am folosit sudocrem dupa care am alternat cu bepanthen).

– Fiole de ser fiziologic si betisoare cu vata pentru bebelusi se folosesc la curatat nasuc/ochisori.

– Comprese sterile (eu folosesc netesute, cele tesute cred ca ar irita pielea ei foarte sensibila) – cu ele si cu ser ii curat popoul daca nu o pot spala cand suntem in parc, spre exemplu.

– Aspirator nazal – e buna pompita de nas cu varf subtire de silicon, noi inca o folosim cu drag si spor. Batista bebelusului (dispozitiv care se conecteaza la aspiratorul casnic) poate pare ciudata, dar cand este racita Alexandra numai cu ea pot curata nasucul asa cum se cuvine ca sa poata respira/manca/dormi adica sa poata functiona normal puiul.

– Pentru buric pana ii cade (apx. o saptamana dupa externare): pansamente sterile, spirt, baneocin pudra. Instructiunile vi le va da neonatologul. Totusi, daca aveti intrebari, sunt la dispozitia voastra.

– Cantar pentru monitorizarea greutatii – noi i-am luat cam la o luna pentru ca eram eu stresata de faptul ca nu am destul lapte sau ca nu e de calitate si ca bebe nu ia in greutate din cauza mea si poate trebuie suplimentat cu lapte praf si in principiu pentru ca ma temeam ca sunt o mama rea!!!!

– Hainutele pentru puiul mic este cel mai bine sa fie 100% bumbac sau fibre naturale, pielea lor e atat de fina si delicata incat nici nu mi-ar fi dat prin cap sa ii acopar corpul cu altceva.

– Prosop cu gluga sau un prosop simplu dar mai mare sa poti inveli bine bebelusul dupa baie.

– Scutece de finet (se gasesc la orice magazin unde se vand lucruri pentru copii) as zice ca trebuie macar 5 bucati – le folosesti la orice, de la sters la gurita cand regurgiteaza si pana la pus peste hainele musafirilor inainte sa le dai bebele in brate.

– Sac de dormit (cand mai creste puiul si nu mai sta invelit).

– Body maneca lunga/scurta si pantalonasi cu talpa.

– Salopeta intreaga cu capse – foarte utila cand e bebe mic si e nevoie sa-i schimbi des scutecul.

– Sosete – foarte greu o sa gasesti 100% bumbac, eu am preferat sa-i pun mereu pantaloni cu picior in loc sa folosesc si sa tot refolosesc cele doua-trei perechi de sosete de bumbac care chiar erau de calitate.

– Manusi nou nascuti (nu te gandi ca nasti vara si nu are de ce sa foloseasca bebe manusi! Pe acestea le vei folosi doar la inceput cand iti va parea complicat sa-i tai unghiile. Se folosesc doar ca sa nu se zgarie pe fata cand are un pic de unghiulita. Vei observa ca bebelusii au o abilitate deosebita de a se zgaria si cu cele mai mici cioturi de unghiute pe care abia daca le vezi cu ochiul liber).

– Caciulita de bumbac – chiar daca e vara, o folosesti macar dupa baita, vei vedea ca puiul mic e tare friguros la inceput pentru ca nu-si poate regla temperatura corpului.

– Pulovere pentru iarna, bluzite nu foarte groase cu maneca lunga (1-2 bucati).

– Pantaloni sau salopeta pentru iesit afara sau mers in vizita (1-2 bucati).

– Botosi de exterior tot pentru iarna (o pereche e suficienta pentru prima iarna cand bebe nu merge inca).

– Un costum de fas pentru plimbarile de iarna.

– O caciulita groasa, tricotata sau de fas.

Pentru alaptare:

– Biberoane 120 ml – 4 bucati (la inceput bebe trebuie alaptat la 2-3 ore sau la cerere cum spune neonatologul, cert este ca te va ajuta sa sterilizezi o data la cateva alaptari si nu de fiecare data desi acum sterilizatoarele isi fac treaba in cateva minute, va fi un stres inutil in plus. Asta in cazul in care nu alaptezi la san. Daca alaptezi la san, nu ai nevoie de biberon, eu am cumparat un set mare cu vreo 4 biberoane mici si 4 mari si nu le-am folosit decat pe post de cutii de transportat fructele taiate in parc, biscuitii sau cerealele).

– Biberoane 260 ml – 2 bucati

– Pompa san – eu am, dar pot spune ca doar fetita mea are meritul ca eu sa am canalele desfundate si lapte fara intrerupere. Pompa nu inteleg nici acum daca ar fi putut sa ma ajute, cert este ca desi am incercat sa o folosesc ca sa maresc debitul, nu am reusit decat sa ma stresez si sa ma ingrijorez ca nu am lapte, ca pierd laptele, ca nu hranesc copilul suficient etc. etc. etc.

– Protectii silicon pentru mameloane – eu am avut, dar Alexandra le-a urat cu pasiune! Deci nu le-am folosit nici macar o data, am incercat de cateva ori si apoi mi-am bagat mintile in cap ca bebe manca bine si pana sa-i apara dintii nu mi-a facut probleme din acest punct de vedere.

– Dischete absorbante pentru sani (1 cutie).

– Crema pentru san (Garmastan, Lanolina etc.) se foloseste cand apar dureri la san sau chiar rani. Nu zabovi daca te doare sau vezi ca se crapa pielea pe san! Incearca prima data o crema pe baza de lanolina. La mine a functionat in sensul ca gurita aluneca pe san si se facea priza mai bine exact unde trebuia pentru a nu continua cu ranile.

– Lapte praf formula (eu am avut si inca am unul fara zahar – e bine sa ai in casa o cutie chiar daca vrei sa alaptezi pentru ca se pot intampla “accidente”: rani la san cand doare prea tare si pana isi face efectul crema de san preferi sa ii dai un biberon bebelusului sau orice alt motiv. Pot sa-ti promit ca daca ii dai numai o data sau de doua ori biberon, bebe nu va renunta la san, asa cum se zice. Eu de 2 ori i-am dat Alexandrei lapte praf: la 4 zile cand au inceput colicii si asa mi-a recomandat pediatrul – nu a ajutat cu nimic, nu ar fi trebuit sa-i dau biberon pentru motivul asta – si intr-o seara, pe la 8 luni, cand nu am avut lapte pur si simplu).

– Ceai pentru lactatie de Anason, Fenicul si Chimion – asta a fost bautura mea preferata aproape un an: am baut cel putin un litru de ceai pe zi. Eu cred ca a contat, in primul rand pentru psihicul meu de mama care alapteaza si asta deja spune multe.

– Sterilizator pentru biberoanele si vesela lui bebe (atentie sa nu pui tacamuri metalice in sterilizator).

– Incalzitor biberoane – am dar nu l-am folosit niciodata, deci as zice ca nu e tocmai util.

– Suzete silicon speciale (0-6 luni) – Alexandra a primit prima data suzeta cand i-au aparut colicii, la 4 zile. Pe la 4-5 luni a renuntat singura la suzeta, desi noi facusem investitii in vreo 4 suzete care de care mai fancy!

– Perie pentru spalat biberoane si suport de scurs.

– Medicamente pentru colici (e important ce recomanda doctorul pediatru – la noi nu a functionat decat Colief, dar i l-am dat impreuna cu Protectis care sunt niste picaturi cu probiotice, adica niste bacterii benefice florei intestinale. O prietena de-a mea a tratat bebele de colici doar cu probioticele acestea si a functionat de minune tratamentul. Dar ceea ce conteaza este parerea si sugestia pediatrului.)

Gata! Cam atat a fost! Asta este lista mea cu necesarul pentru bebelus, este subiectiva si cu siguranta nu se potriveste tuturor. Va rog asadar sa-mi scrieti daca aveti lucruri de adaugat sau daca sunteti de parere ca unele dintre produse sunt inutile.

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2015/10/lista-necesar-bebelus-800x800.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2015/10/lista-necesar-bebelus-150x150.jpgA.K.Copilulbebelus,cumparaturi,lista,necesarCand a trebuit sa fac cumparaturile pentru bebelus eram prin luna a 8-a de sarcina. Am tot amanat mai mult din superstitiile celor din jur si din lipsa mea de chef de mers la cumparaturi. Plus ca, in cazul nostru, viitorul tatic s-a implicat foarte activ in tot ce...Blog de mamica