In sarcina m-am documentat cu privire la tot ce credeam eu ca ma va interesa dupa ce vine bebele. Si bine am facut! Dupa ce a venit Alexandra nu am mai avut timp sa citesc nimic vreme de cel putin 6 luni. Sau poate as fi gasit timp, dar erau atatea altele care trebuiau prioritizate incat cititul a trecut pe locul… cinci mii!

Dar sa revenim la sarcina. Am citit tot ce am gasit si ce am crezut ca ma va interesa mai tarziu, dupa nastere. Am petrecut zeci de minute, ore, chiar zile intregi pe youtube vizualizand pozitii de alaptare, tehinci si practici de incurajare a lactatiei si de evitare a ragadelor. Eram pregatita macar la nivel teoretic. Stiam ce ma asteapta si ce probleme sunt cele mai comune. Si a fost foarte bine! M-a ajutat enorm sa nu ma demotivez si sa continuu sa alaptez, atata vreme cat asta voiam sa fac. Eu nu condamn pe nimeni si inteleg perfect motivele care determina multe mamici sa aleaga sa nu alapteze. Dar eu am decis ca vreau sa alaptez. Si am facut ce a stat in puterea mea sa nu renunt.

Din cate am inteles ulterior, corpul meu m-a ajutat asa cum pe alte proaspete mamici nu le ajuta. Si faptul ca stiam cum trebuie sa tina copilul gura, cum sa se mufeze perfect, cum trebuie sa stea in brate etc. In afara de asta, am baut cantitati impresionante de ceai de lactatie. Cred ca gandul cel mai comun la mamele care alapteaza este ca „pierd laptele” si atunci nu doar ca devine o tragedie a folosi lapte praf (pentru ca esti atat de axata pe san, incat ti se pare o ingrozitor simplul fapt de a hrani copilasul cu lapte formula), dar se transforma in dovada clara ca nu esti o mama buna. Asa ca, din diferite temeri, am baut cel putin un litru de lapte de lactatie pe zi. Vreme de un an. Nici acum nu-mi vine sa cred ca am putut face asta mai ales pentru ca eu, in general, beau insuficiente lichide. Dar in primul an al Alexandei, mi-am batut orice record de aport de lichide si am facut ceea ce stiam ca e bine in primul rand pentru ea si in al doilea rand pentru mine.

despre alaptare

In afara de ceai, este important ce mananci atunci cand alaptezi. Pentru ca vrei sa ai lapte de calitate, nu doar in cantitati suficiente. Deci mancam peste (in afara de spada, rechin si macrou care contin mult mercur) de 2-3 ori pe saptamana, supa aproape in fiecare zi, salate de legume preparate la abur presarate cu sare si stropite cu uleiuri de calitate (in special de masline, in sau samburi de struguri), branza telemea (am eu o telemea de bivolita pe care o ador si am mancat de cateva ori pe saptamana dupa ce am citit undeva ca femeia care alapteaza ar trebui sa manance mai sarat decat de obicei – probabil pentru a stimula aportul de lichide), oua in special fierte (se zice ca sunt cel mai usor de asimilat). Am evitat fructele si legumele crude pentru ca m-am temut ca provoaca gaze si colici copilului (acum stiu ca nu e adevarat, se pare ca o lauza poate consuma orice fructe si legume crude atata vreme cat o face cu masura, iar asta nu va afecta copilul in nici macar un fel).

De asemenea, am continuat sa iau vitaminele pe care le-am luat in sarcina. Zic „vitamine” dar de fapt este un complex de vitamine si minerale destinat gravidelor si femeilor care alapteaza. Oricum, presupun ca orice ati fi luat in sarcina, merge prelungit si in perioada alaptarii.

Ce m-a durut foarte tare a fost sa nu beau cafea. Deloc. In perioada in care am dormit cel mai putin din viata mea. A fost oribil la inceput. Parca nu eram eu. Dar dupa ceva timp, am inceput sa imi pastrez rutina de „cafea de dimineata” inlocuind cafeaua cu inka sau cafeluta de cicoare. Nu au gust asemanator cafelei deci nu am trisat decat putin. Imi place sa ma rasfat dimineata citind o carte sau rasfoind o revista la o cafea, desi nici nu conteaza daca este cafea sau ceai sau orice alt inlocuitor (nechezol?). Acum mai beau o cafea cand ies cu prietenele in oras, dar acasa niciodata. Deci a ramas cafeaua adevarata doar de socializare.

Asadar, draga viitoare mamica, documenteaza-te cat mai mult cu privire la ce te asteapta. Acum, cu acces neingradit la informatie de pe orice telefon, nu ai de ce sa ramai cu intrebari fara raspuns. Afla ce si cum se face. Afla cine si de ce nu face. Afla totul si apoi decide. Ia decizii documentate, ar fi pacat sa asculti vreo prietena bine intentionata si sa regreti mai tarziu.

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/11/alaptarea_watermarkBUN-800x705.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/11/alaptarea_watermarkBUN-150x150.jpgA.K.MamicaalaptareIn sarcina m-am documentat cu privire la tot ce credeam eu ca ma va interesa dupa ce vine bebele. Si bine am facut! Dupa ce a venit Alexandra nu am mai avut timp sa citesc nimic vreme de cel putin 6 luni. Sau poate as fi gasit timp, dar...Blog de mamica