Zilele trecute m-am intalnit cu o prietena si am vorbit mult despre copiii nostri, despre cum ne trecem zilele. Cumva discutia a ajuns foarte departe si foarte deschisa, despre ce ne lipseste (si nici macar nu apreciam atunci) din viata dinainte de copii.

Singurul „lucru” care-mi lipseste din viata dinainte de sarcina?

Nu este corpul de atunci  (desi nu ar fi rau sa-l am iar). Este ceva ce cred ca multe proaspete mamici simt si o spun cu incredere ca mie imi lipseste timpul.

Oh timp, de ce nu te-am apreciat in viata mea de adolescenta? Sau cand aveam 20… si ceva de ani!!! Sau chiar la 30?

George Bernard Shaw avea dreptate cand a spus ca Tineretea e risipita pe cei tineri (nu ca eu as fi batrana sau asa ceva, dar nu pot sa nu ma gandesc la tot timpul pe care il aveam la dispozitie si cum totusi uneori ma gandeam ca nu-mi ajunge). Ce fraiera eram sa lucrez cate 14 ore pe zi si apoi sa cad franta de oboseala fara sa ma mai bucur de viata sau din cauza unui proiect la serviciu sa ratez o piesa de teatru la care visam de cateva luni si reusisem cu chiu cu vai sa obtin o invitatie… As adauga la cele spuse de G. B. Shaw ca si Timpul este irosit pe cei tineri.

Singurul "lucru" care-mi lipseste din viata dinainte de sarcina

Flexibilitatea vietii de ne-parinte este ceva ce oamenii constientizeaza numai dupa ce au copii.  Si te va lovi ca o caramida in moalele capului cand observi ca nu poti sa stai la baie fara spectatori sau fara sa intreprinzi diverse activitati gen invarte titirezul sau explica diferentele dintre cal si zebra.

Sigur ca orice parinte poate sa-si faca timp pentru sine si chiar ar trebui sa o faca, dar nu mai este la fel. Pentru ca inainte timpul era acolo, trebuia doar sa decizi daca si ce vrei sa faci cu el. Acum trebuie sa-l gasesti si apoi sa incepi sa te organizezi.

Sunt multe mici “libertati” care nu-ti mai apartin cand traiesti cu un mic rozator de Ugg-uri. In cazul meu, Alexandra decide cand este vremea sa mergem la cumparaturi, cand pot sa fac dus, cand sa dorm, cand si daca sa mananc, daca pot sa dau un telefon (notita: Niciodata nu e momentul potrivit pentru un telefon important cand ai un copilas proaspat biped. Niciodata!).

Si asta nu pentru ca bebelusul iti controleaza intr-adevar viata, dar pentru ca nevoile lui/ei sunt pe primul loc pentru tine.  Spre exemplu somnul copilasului este important in primul rand pentru dezvoltare si invatare, dar un bebe nedormit este irascibil si nu vrei sa-l apuce oboseala si supararea cand esti in supermarket. Asa ca iti programezi sesiunile de cumparaturi in functie de somnul copilasului.

Intr-adevar, toanele si accesele de furie apar oricum uneori in ciuda eforturilor mamicilor. Totusi, un copilas odihnit si bine hranit este mai putin probabil sa aiba accese de furie. SI astfel apare prioritizarea: ce cumparauri/vizite/drumuri sunt mai importante? Este acum momentul pentru cumparaturi? Mai tarziu sau maine pot gasi un moment mai bun in care copilasul sa fie mai linistit? Dar daca te afli on „ora de aur” cand bebe este odihnit si satul, atunci fa ce ai de facut! Mergi unde trebuie! Nu rata ocazia si nu mai pierde vremea!

Deci cand avem timp pentru noi insene? Teoretic nu avem. Putem alege sa nu facem altceva si sa folosim timpul pentru noi. Important este A: Sa faci repede ce vrei pastrand timp pentru ce trebuie sau B: Nu mai face ce vrei, fa ce trebuie.

Daca nu esti inca mamica sau tatic sau daca esti insarcinata, te rog sa-ti faci timp pentru tine. Daca planuiesti sa ramai insarcinata VREODATA, acum este momentul sa-ti faci timp pentru lucrurile pe care stii ca nu le vei putea face cu bebelusul. A fi parinte este greu, uneori te epuizeaza si nu ai pauze.

Dar merita? Fara urma de indoiala. Si, ca orice merita in viata, vine cu sacrificii, munca si perseverenta. Trebuie sa te simti pregatita si dispusa sa ai responsabilitatea unui micut OM cu toate dorintele si nevoie pe care nu si le poate satisface singur.

Recunosc ca imi lipsesc unele parti din viata mea dinainte de Alexandra, dar nu as schimba cu nimic ceea ce am acum.

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/12/youth-1.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2016/12/youth-1-150x150.jpgA.K.Mamicamaternitate,sarcina,timpZilele trecute m-am intalnit cu o prietena si am vorbit mult despre copiii nostri, despre cum ne trecem zilele. Cumva discutia a ajuns foarte departe si foarte deschisa, despre ce ne lipseste (si nici macar nu apreciam atunci) din viata dinainte de copii. Singurul 'lucru' care-mi lipseste din viata dinainte...Blog de mamica